Pataleipää, osa 2


 Pataleivästä innostuneena teen heti perään toisen postauksen samasta aiheesta. Ajattelin kokeilla viikonloppuun toista, aavistuksen terveellisempää versiota. Tähän tulee vehnäjauhojen lisäksi grahamjauhoja, ruisleseitä ja auringonkukansiemeniä. Leipä oli vieläkin rapeampi, ja jotenkin maistuvampi kuin alkuperäinen, pelkkää vehnää sisältävä versionsa. Lisäksi tässä on mukavasti suutuntumaa siementen ansiosta.


 Pataleipä olisi mahtava tehdä valurautaisessa padassa. Itse en toistaiseksi sellaista omista, joten padaksi saa kelvata muu astia. Itse tein oman leipäni lasisessa padassa. Oikeastaan tähän käy mikä tahansa kannellinen, uuninkestävä astia. Myös kattila käy.


 Täysjyvä-pataleipä:

5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 rkl ruisleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä (+42 asteista)

öljyä padan voiteluun


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi vähitellen ja sekoita hyvin. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-18 tunniksi.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Kääntele kulmista niin, että saat taikinasta mahdollisimman "pyöreän". Anna kohota leivinliinan alla vielä puolisen tuntia. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Levitä pataan hieman öljyä.  Laita tyhjä pata uuniin kuumenemaan. Kumoa leipätaikina kuumaan pataan. Paista leipää kannen alla puolisen tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 




Nauti leipä tuoreena, mieluiten samana päivänä. Jos haluat tehdä useamman leivän kerralla, niin tämän voi hyvin pakastaa. Pataleipä on myös kiva tuliainen!



Kommentit

Lähetä kommentti