Hienostunut inkiväärisima
Sima on helppo ja älyttömän hyvä vappujuoma. Se on myös ihana kesäjuoma ja toki sopii melkein mihin juhlaan tahansa. Sima on edullista tehdä isommallekin porukalle.
Itse olen tehnyt tavallista simaa yleensä vapuksi. Meillä lapset eivät ole paljon perustaneet siitä, joten teen aina pienen määrän kerrallaan. Tänä vuonna koululainen jo näytti peukkua, kun maistelivat juuri valmistunutta simaa. Pienemmiltä jäi vielä juomatta, ja ihan hyvä niin.
Kokeilin ekaa kertaa tehdä vähän erilaista simaa, monessa yhteydessä vastaantullutta inkiväärisimaa. Simasta tuli tosi hyvää, ehkä jopa parempaa kuin tavallisesta simasta. Mielestäni se ei kauheasti erotu aikaisemmin tekemästäni simasta, mutta inkivääri antaa pienen, hienostuneen maun simaan. Kuitenkaan liikaa erottumatta. Ja sen maistaa vain, jos tietää simassa olevan inkivääriä.
Jos siman haluaa vapuksi, niin se kannattaa tehdä noin viikkoa ennen. Itse teen vielä toisen satsin siinä juurikin viikkoa ennen vappua, niin saadaan vappuna nauttia tätä munkin kyytipoikana.
Inkiväärisima:
2 l vettä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
125 g fariinisokeria
125 g taloussokeria
½ luomusitruunaa
vajaa herneenkokoinen pala tuorehiivaa
sokeria, rusinoita
Laita kattilaan puolet vedestä ja kuorittu ja pilkottu inkivääri. Kiehauta. Kaada se sokerien päälle. Kaada loput vedestä kylmänä joukkoon. Pese hyvin sitruuna ja viipaloi kuorineen puolet siitä joukkoon. Lisää kädenlämpöiseen veteen vajaan herneenkokoinen pala hiivaa. Anna käydä noin vuorokausi huoneenlämmössä. Siivilöi ja pullota sima steriloituihin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan. Yleensä siihen menee 3-5 vrk.
Mukavaa vapun odotusta!
Sullahan on noita kumikorkkeja. Juuri ajattelin, että täytyisi ostaa. Ovatko käteviä? Laitoin juuri siman pulloihin ja loput meni hillopurkkiin kun pullot loppuivat. :)
VastaaPoistaTykkään, että ovat käteviä 👍😊! Mukavaa vapun odotusta 🎈 !
Poista