Maailman paras saaristolaisleipä
Seurustelumme alkuaikoina olimme joululounaalla mieheni kesällä poisnukkuneen mummun luona. Siellä söin ekaa kertaa älyttömän hyvää saaristolaisleipää. Myöhemmin anoppi on leiponut sitä meille ja pyysin reseptiä ja nyt viime vuosina itsekin leiponut saaristolaisleipää joulun alla.
Saaristolaisleipä:
3 leipää
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
Tee taikina isossa kulhossa. Itse teen taikinan aina 10 litran kattilassa. Murenna kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää siirappi, suola, kaljamaltaat ja kauraleseet. Sekoita joukkoon jauhoja vähän kerrallaan. Taikina jää niin löysäksi, että sekoittaminen onnistuu puuhaarukalla.
Anna kohota 1,5 tuntia. Voitele kolme leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
Jossain vaiheessa minulla oli toinen ohje, jossa leipä tehtiin appelsiinimehuun, se on makeampaa, limppumaisempaa, hyvää sekin, mutta itse tykkään tästä piimään tehdystä enemmän.
Mukavaa viikonloppua!
Vesilahdessa kanssa taikina jo nousemassa. :)
VastaaPoistaHyvä hyvä!! 😊⭐️
Poista