Kirkastettu voi (ghee)
Olen maistanut gheetä jo useampi vuosi sitten ekaa kertaa siskoni luona. Söimme leipää, jonka päälle oli tarjolla hänen itsetekemäänsä gheetä. En ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan mistään gheestä. Kiinnostuin ja otin selvää, mitä ghee on. Ghee on kirkastettua voita, joka on suolatonta ja josta vesi ja maidon valkuainen on poistettu miedolla lämmöllä hauduttaen. Ghee on siis puhdasta voiöljyä. Gheetä on käytetty intialaisessa keittiössä tuhansien vuosien ajan. Sitä käytetään myös lääkkeenä ayurvedisessä lääketieteessä. Terveysvaikutusten vuoksi ghee on nykyään noussut suureen suosioon myös terveystietoisten länsimaalaisten keskuudessa.
Gheellä väitetään olevan hurjasti terveysvaikutuksia, mm.:
1) Edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.
2) Kirkastaa ihoa
3) Kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa ja auttaa painonhallinnassa
4) Sisältää A- ja E-vitamiineja
5) Sisältää monipuolisesti mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä, kuparia, jodia ja seleeniä sekä omega 3 -rasvahappoja
6) Suojaa suoliston seinämiä
7) Saattaa auttaa allergiaoireisiin
8) Saattaa laskea kolesterolia
9) Parantaa muistia ja virkistää aivotoimintoja
10) Edistää pitkäikäisyyttä
Itse suhtaudun ehkä hieman skeptisesti näihin terveysväittämiin. Oma kanta on, että pieninä määrinä nautittuna saattaa ollakin erittäin terveellistä!
Ghee on myös loistava paistorasva. Tavallisella voilla ja kasviöljyillä paistaessa syntyy helposti transrasvoja. Ghee kestää paremmin korkeita lämpötiloja. Ghee on myös maidoton, joten se sopii myös sellaisille ihmisille, joille maito ei sovi.
Itse olen tykästynyt gheen hieman pähkinäiseen makuun. Ja paistorasvana käytän silloin tällöin gheetä. Useimmiten käytän gheetä, kun paistan kasviksia tai kanapihvejä.
Kirkastettu voi (ghee):
500 g suolatonta voita
Aseta voi paksupojaiseen kattilaan ja sulata se miedolla lämmöllä. Anna voin seistä kattilassa kaksi tuntia niin, että se ei kiehu, mutta on kiehumisrajalla. Kuori vaahto pinnalta. Kun pinta on kuorittu, kaada lasikulhoon varovasti niin, että kattilan pohjaan jäänyt proteiinimassa jää kattilaan. Säilyy huoneenlämmössä ainakin viikon ja jääkaapissa kauemmin.
Jaksamista vuoden pimeimpään aikaan! Ehkä saat kirkastetusta voista virkeyttä, kannattaa kokeilla! Ja tätä myydään myös valmiina, ei ole pakko tehdä itse.
Mukavaa viikonloppua!
Kommentit
Lähetä kommentti