Moniviljaleipä
Olen hurahtanut tänä syksynä juurileivän leipomiseen. Juureen leivottu leipä on erityisen maukasta, rapeakuorista ja ilmavaa. Leivon useimmiten kaksi leipää kerrallaan. Toinen leipä tuhotaan iltapalalla ja toinen jää seuraavaan päivään. Harvemmin pakastan leipää.
Juuren kanssa pelaaminen vaikutti aluksi työläältä, mutta nyt se sujuukin jo helposti. Ohjeen vehnäjuureen löydät aikaisemmasta blogipostauksestani täältä . Vajaan viikon juuri vaatii päivittäistä huomiota. Sen jälkeen juurta täytyy ruokkia kerran tai kaksi viikossa, jotta se pysyy elävänä.
Olen toistaiseksi käyttänyt leipiin pienen määrän hiivaa juuren lisäksi, mutta toimivan juuren pitäisi yksistäänkin kohottaa leivän.
Moniviljaleipä:
2 leipää
Siemensekoitus:
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl cashewpähkinöitä
2 rkl kuivattuja karpaloita
0,25 dl kaurahiutaleita
0,25 dl vehnäleseitä
1,5 dl vettä
Taikina:
1,5 dl vehnäjuurta
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
11 pss kuivahiivaa
3 tl suolaa
2,75 dl vettä
Sekoita siemensekoituksen ainekset keskenään ja laita vähintään pariksi tunniksi jääkaappiin likoamaan.
Sekoita taikinan ainekset ja siemensekoitus keskenään ja vaivaa taikinaa 20 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja venyvää. Anna nousta liinalla peitettynä 60 min.
Jaa taikina kahteen osaan ja leivo siitä haluamasi muotoiset leivät. Anna leipien nousta huoneenlämmössä 45-60 min.
Paista leipiä 220 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.
Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.
Leivo, tarjoa ja kerää kiitokset! Mukavaa marraskuuta!
Kommentit
Lähetä kommentti