Lihaton lokakuu ja kokeilemisen arvoinen linssikeitto

Lihaton lokakuu on kampanja, joka kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin tai vähentämään sitä merkittävästi. Itse päätin, että tänä vuonna osallistun kampanjaan niin, että syömme kyllä lihaa omasta pakkasesta, jossa sitä on jonkin verran, mutta en osta kaupasta koko lokakuun aikana lihaa. Kalaa voin ostaa. Katsotaan onnistuuko! 


Jos perheemme lapset saisivat päättää, meillä syötäisiin pelkästään jauheliharuokia, nakkeja ja joskus lohta. Koska jauheliha uppoaa hyvin, sitä tulee tehtyä paljon. Onhan se mukavampaa katsella tyhjäksi syötyjä lautasia kuin heittää ruokaa hukkaan. Punainen liha ei ole kuitenkaan liikaa syötynä hyväksi ihmiselle eikä ekologistakaan ruokaa.


Viime vuosina olen vaihtelun vuoksi tutustunut myös kasviproteiinin lähteisiin. Eri kasvisruuat maistuvat lapsillemme vaihtelevasti. Kasviproteiinit ovat myös usein erittäin edullista verrattuna lihaan. Viisihenkisellä perheellä menee jo sievoinen summa rahaa ruokakauppaan, joten edullisemmat vaihtoehdot kiinnostavat.


Tein muutama vuosi sitten ekaa kertaa linssikeittoa. Se ei maistunut hyvältä. Siihen jäi linssikokeiluni
pitkäksi aikaa. Kunnes joku aika sitten päätin antaa uuden mahdollisuuden linsseille. Kiitos tämän reseptin ja muutaman muun, olen onnistunut tekemään linsseistä hyvää ruokaa ja näin ollen niitä löytyy nykyään aina kaapista.

Tämä linssikeitto on erittäin nopea valmistaa. Kävin tässä taannoin, yhtenä aamupäivänä uimassa. Kiitos vaarille lastenhoidosta. Aamulla mietin, että ruoka täytyy olla valmiina, kun palaan uimasta. Tein tämän nopean keiton valmiiksi. Uimasta tultuani tarjosin myös vaarille lounasta. Hän lusikoi lautasensa tyhjäksi ja totesi, että olipa hyvää hernekeittoa. Totta, tämä maistuu aivan hernekeitolta!


Linssikeitto:

2 dl punaisia linssejä (valitse linssejä, joita ei tarvitse liottaa)
2 omenaa
7 dl vettä
1½ rkl kanafondia tai kasvisfondia
1 tl kuivattua meiramia
mustapippuria
(suolaa)

Huuhtele linssit kylmässä vedessä. Kuori ja leikkaa omenat pieniksi paloiksi. Laita linssit, omenanpalat, vesi ja fondi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele kymmenisen minuuttia, kunnes linssit ja omenat ovat pehmenneet. Lisää meirami ja rouhi myllystä mustapippuria. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta vielä suolalla, jos koet tarpeelliseksi.




Ihanaa lokakuuta, lihalla tai ilman!

Kommentit