Juureen leivottua leipää! Ohje vehnäjuureen! Ja tietenkin positiivisia uutisia!
Positiivisia uutisia on aina kiva kuulla. Eilen ja tänään olemme saaneet lukea lehdistä, että presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle syntyy vauva.
”Kerromme ilouutisen: Jos kaikki sujuu odotetusti, perheemme kasvaa helmikuussa 2018. Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa.”
He muistuttavat meitä kaikkia arvokkaalla tavalla siitä, että lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä. Lapsia ei tehdä, niitä saadaan. Tänään minäkin muistan olla erityisen kiitollinen lapsistani.
Tässä ilouutisten lomassa, itse ruokin meidän uutta perheenjäsentämme, taikinajuurta. Sitä täytyy hoivata ja ruokkia, jotta se säilyy elävänä. Olen siis innostunut leipien leipomisesta ja ajattelin jakaa ohjeen taikinajuuren tekoon. Ohje on Teemun ja Markuksen leipäkirjasta (2014).
Vehnäjuuri:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 rkl hunajaa
Ensimmäinen päivä: Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita vesi ja vehnäjauhot tiiviissä lasipurkissa. Halutessasi voit lisätä joukkoon 1 rkl hunajaa käymisprosessia edistämään. Säilytä juurta lämpimässä, vedottomassa paikassa (23-28 asteessa) yksi vuorokausi.
Toinen-viides päivä: Lisää juureen noin puolitoista desilitraa vehnäjauhoja ja yksi desilitra kädenlämpöistä vettä.
Viidentenä päivänä juuri on valmista käytettäväksi. Valmiin, hyvinvoivan juuren tuoksu on hapan ja rakenne kevyen hyllyvä.
Säilytä juurta ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Ruoki juurta pienellä määrällä vehnäjauhoja ja vettä 1-2 kertaa viikossa, jotta se säilyy elävänä. Kun käytät juurta, lisää siihen aina saman verran jauhoja ja vettä kuin juurta käytit.
Viime viikolla meidän uunista putkahti kolme juureen leivottua leipää. Olivat maukkaita ja rapeakuorisia. Juuren lisäksi käytin hieman hiivaa, mutta pelkkä hyvinvoiva juuri pitäisi kyllä itsestäänkin riittää, jotta leipä kohoaa. Ehkä tällä viikolla uskallan jättää hiivan pois.
Kannattaa laittaa juuri pöhisemään, tulen jakamaan mahtavia leipäohjeita lähiaikoina!
Ilmoista huolimatta, mukavaa viikkoa!
Kommentit
Lähetä kommentti