Peruna-palsternakkamuusi ja lihapullat kaurahiutaleilla



Tavallisiin arkiruokiin saa helposti vaihtelua pienilläkin muutoksilla. Itse ainakin helposti kyllästyn syömään aina täysin samanmakuista ruokaa. Harmikseni lapset taas usein ovat ennakkoluuloisia uusia ruokia kohtaan. Paras tapa ujuttaa uusia makuja heidänkin ruokavalioonsa, on tehdä tavalliset arkiruoat hieman uudella reseptillä. Niin, että ruoka näyttää täysin samalta kuin aina ennenkin. Ja kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla, niin ettei makukaan olennaisesti ole muuttunut.

Palsternakka on minulle melko uusi tuttavuus. Nuorena kyllä muistan, kun työskentelin perheessä lastenhoitajana ja työnkuvaani kuului myös ruuan valmistus, että heillä oli usein palsternakkaa jääkaapissa, jota käytin lähinnä keittoihin. Sen jälkeen en siihen juurikaan ole törmännyt. Kunnes muutama vuosi sitten ystäväni toi minulle tuliaisiksi itse kasvattamaansa palsternakkaa ja tykästyin sen pehmeään, mietoon makuun. Sen jälkeen olen sitä itsekin silloin tällöin ostanut ja tänä kesänä päätin myös kasvattaa sitä pienen määrän.



Peruna-palsternakkamuusi

500 g perunaa
500 g palsternakkaa 
(voit käyttää myös esimerkiksi 700 g perunaa ja 300 g palsternakkaa, jos ruokapöydässäsi istuu kärkkäitä ruokakriitikoita, kuten meillä)
50 g voita
2-2½ dl maitoa
½-1 tl suolaa

Pese ja kuori perunat ja palsternakat ja laita kiehuvaan veteen. Keitä kypsiksi, noin puolisen tuntia. Kaada vesi pois. Soseuta sähkövatkaimella. Sulata kattilassa voi ja lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada voi-maitoseos peruna-palsternakkasoseen päälle ja vatkaa sähkövatkaimella sileäksi. Mausta lopuksi suolalla. 


Lihapullat kaurahiutaleilla

400 g naudan jauhelihaa
1 prk kermaviiliä
1 muna
1½-2 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl kuivattua persiljaa
1 rkl paprikamaustetta
reilusti rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa

Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina jää löysäksi, lisää vielä hieman kaurahiutaleita tai -leseitä. Pyörittele lihapulliksi leivinpaperin päälle uunipellille ja paistaa 200 asteessa noin 20 min. 



Keksin korvata kaurahiutaleilla korppujauhot, kun ne olivat kerran loppuneet. Mielestäni kaurahiutalepullat ovat jopa maukkaampia kuin aikaisemmin tekemäni lihapullat. Sen jälkeen olen välillä muutenkin tehnyt näitä lihapullia kaurahiutaleilla. 

Kivaa torstaita!

Kommentit