Hieno Aloe vera ja gluteeniton pataleipä
Olen pikkutytöstä asti pitänyt huonekasveista ja aikuisenakin tykännyt sisustaa niillä. Minimalistina en kuitenkaan halua tehdä kodistani "viidakkoa", vaan muutama tarkoin harkittu kasvi riittää.
Jumpan jälkeen kotona odotti illalla valmistettu pataleipätaikina kohonneena. Tällä kertaa gluteenittomana versiona. Lähipiirissämme, niinkuin varmasti monen muunkin, on nykyään useampi joka joutuu välttelemään gluteenia joko keliakian tai muun syyn vuoksi. Siksi on hyvä olla takataskussa myös gluteenittomia versioita eri resepteistä. Varsinkin kauempaa tuleville vieraille tarjoan mielelläni lounaan, joka monesti on keitto, ja tämä gluteeniton pataleipä on ihastuttava tarjottava keiton kylkeen.
Gluteeniton pataleipä:
3½ dl kädenlämpöistä vettä
1/3 palaa tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1½ dl gluteenitonta kaurajauhoa
4 dl gluteenitonta maalaisleipäjauhoseosta
öljyä padan voiteluun
Liota hiiva veteen. Lisää suola ja siemenet. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Taikina jää tarkoituksella pehmeäksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Itse käytin maalaisleipäjauhoja tähän. Kääntele kulmista niin, että saat taikinasta mahdollisimman "pyöreän". Anna kohota leivinliinan alla vielä puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Levitä pataan hieman öljyä. Laita tyhjä pata uuniin kuumenemaan. Kumoa leipätaikina kuumaan pataan. Paista leipää kannen alla puolisen tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Leipä maistui oikein mainiolta ja aion toistekin tehdä tätä! Koko leipä upposi helposti meidän
viisihenkiselle perheelle illan aikana.
Tiesitkö muuten, että juuri vietetään valtakunnallista leipäviikkoa?
Kommentit
Lähetä kommentti